T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BATMAN / MERKEZ - Türk Telekom Anadolu Lisesi

2 NİSAN OTİZM FARKINDALIK GÜNÜ

2 NİSAN OTİZM FARKINDALIK GÜNÜ

 

2 NİSAN OTİZM FARKINDALIK GÜNÜ

----------------------------------------

MEKTUP

 

Sevgili Yakınlarım;

 

Ben "otizm"i olan bir çocuğum. "Otistik" değilim. Siz düşünceleri, duyguları, yetenekleri olan bireyler misiniz yoksa sadece şişman, gözlüklü ya da sakar bir kişi mi?

Gündelik yaşam içerisinde sizin çoğunlukla fark etmediğiniz kokular, sesler, tatlar, görüntüler, temaslar benim için çok rahatsız edici olabilir.

Sıradan bir market alışverişi benim için tam bir kâbus olabilir.Aynı anda konuşan onlarca insan, günün indirimli ürününü tekrar tekrar anons eden mekanik bir ses, kasadaki işlem sesleri, alışveriş arabalarının tekerleklerinin çıkardığı gıcırtılı ses... Bunlar ciddi anlamda aşırı yüklenmedir benim için.

 

Somut düşünürüm. Dili sadece sözcüklerin anlamına göre yorumlarım. "Koşturmayı bırak" yerine "Arkandan atlı mı kovalıyor" derseniz aklım karışır. "Çantada keklik" demek yerine "Bunu yapmak senin için çok kolay" demelisiniz.

 

Sosyalleşme konusunda bana yardım edin. Dışarıdan bakıldığında parktaki çocuklarla oynamak istemediğimi düşünebilirsiniz. Oysa bazen bunu nasıl yapacağımı bilmiyor olabilirim. Diğer çocukları beni oyunlarına davet etme konusunda cesaretlendirmek işe yarayabilir.

Lütfen beni koşulsuzca sevin. "Keşke şöyle olsaydı..." "Keşke bunu yapabilseydi..." türünde düşünceleri kafanızdan uzaklaştırın. Siz ailenizin tüm beklentilerini karşılayabildiniz mi?

Otizm benim seçimim değil. Unutmayın bu durumu ben yaşıyorum, siz değil. Sizin desteğiniz olmadan başarılı ve bağımsız bir hayat sürmem uzak bir ihtimal. Desteğiniz ve rehberliğinizle olasılık o kadar yüksek ki... Söz veriyorum, ben buna değerim!

Sabır, sabır, sabır... Otizme bir eksiklik olarak değil, farklı bir yetenek olarak bakmaya çalışın.Evet sohbet sırasında gözlerinize bakmıyor olabilirim. Ama yalan söylemediğimi, oyunlarda hile yapmadığımı, arkadaşlarımla dalga geçmediğimi, insanlara önyargılarla yaklaşmadığımı hiç fark etmediniz mi?

Evet belki bir sonraki Michael Jordan olamayabilirim ama detaycı bakış açım ve olağanüstü odaklanma kapasitemle bir sonraki Einstein, Mozart ya da Van Gogh olabilirim.

 

 

Siz dayanağım olmazsanız bunu başaramam. Benim arkadaşım, öğretmenim, avukatım olun. Ne kadar yol alabildiğimi göreceksiniz.


---------------------------------------------------------------------------------------------


01-04-202201-04-202201-04-202201-04-202201-04-202201-04-202201-04-202201-04-2022

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 01.04.2022 - Güncelleme: 01.04.2022 09:37 - Görüntülenme: 308
  Beğen | 2  kişi beğendi